Opsporen van luchtlekken

Luchtlekken zijn ongewenste openingen in een gebouw. Via bijvoorbeeld kieren komt koude buitenlucht het gebouw binnen en ontsnapt warme binnenlucht. Weglekkende luchtstromen zorgen niet alleen voor warmte- en comfortverlies maar ook voor een onnodig hoog energieverbruik, een lager rendement van het ventilatiesysteem, een slechte geluidsisolatie en voor inwendige condensatie, wat weer leidt tot vochtschade en schimmel van daken en muren.

Met behulp van een luchtdichtheidstest kunnen wij meten hoeveel lucht er zo weglekt uit uw woning. Tijdens de test kunnen we ook luchtlekken opsporen. Dit gebeurt met behulp van een thermische camera en/of rookstaafjes.

Hoe werkt het?

Blowerdoor

Een computergestuurde ventilator wordt opgesteld in een buitendeur, waarna deze zorgt voor een specifiek luchtdrukverschil tussen de binnenruimte en buitenlucht. De hoeveelheid lucht die de ventilator moet verplaatsen om dit drukverschil in stand te houden wordt het luchtlekdebiet V50 genoemd, uitgedrukt in m³/h.

Wat zijn de voordelen?

– U hoeft geen voorbereidend werk te doen om de test te kunnen laten uitvoeren m.a.w. er hoeft niet gevreesd worden voor schade aan meubels of muurdecoratie.
– Geen risico op een vuile woning na de test, deze wordt in dezelfde staat achtergelaten als bij aankomst.
– U kunt nadien doelgericht overgaan tot het oplossen van de aangeduide luchtlekken.